Skötselinformation

MINA SKÖTSELRÅD FÖR KANIN

Innan köpet

- Är kanin verkligen rätt djur för dig?
- En kanin kan bli upp till 10 år gammal.(ibland mer). Under dessa år måste du ta om kaninen och se till att den mår bra.
- Vilken ras passar dig? Det finns en massa raser att välja mellan och de kan väga från ca 800 gram till 10 kg, ha öronen hängande eller uppåt, ha kort päls eller lång päls.
- Ta kontakt med en uppfödare av rasen du väljer. Då kan man träffa föräldradjuren och man vet hur stor kaninen blir samt att det är rätt ras.
- Fundera redan innan köp hur man löser det vid t.ex. semestrar, om inte kaninen kan följa med.
- Vid sjukdom måste du vara beredd på att åka till veterinär med din kanin och vara beredd på att det kostar pengar.
- En kanin ska alltid ha en vuxen som har ansvaret, även om det är barnen som vill ha en kanin.
- Vid köpet, kontrollera alltid tänderna så bettet är bra samt könet så ni inte får någon överraskning senare om ni t.ex. köper två systrar.
- Läs på så mycket ni kan innan ert kaninköp!

Hur ska kaninen bo?

Kaniner kan bo både utomhus eller inomhus, året om.
Har man kaninen inomhus, trivs den bäst i det svalaste rummet och det måste även vara dragfritt och torrt. Det är bra att ha buren där kaninen kan få lite lugn och ro och inte en massa stoj hela tiden. Sen kan man släppa ut den fritt i lägenheten/huset för att få springa av sig. En kanin kan oftast läras att gå på låda. Vill man ha kaninen utomhus året om går det jättebra. En kanin sätter fin vinterpäls och klarar kyla bättre än värme. Ett hus som är upphöjt lite behöver den ha, gärna fyllt med halm under den kalla perioden. En del av huset ska vara vindskyddad. Botten ska inte vara av nät då detta kan skada kaninen. Botten på en hage eller betesbur är tillåten att ha nät på om det ligger mot marken.

Strömaterial

Vad du har för strö i buren är mycket individuellt. En del tycker spån är bäst, andra föredrar torv eller halm. Det finns också sådana som använder papper- eller träpellets som bottenunderlag. Jag använder spån i alla mina burar samt halm till dem som ska boa. En del kaniner som t.ex. Rex kan ha känsligare tassar och kan då behöva ett tjockare lager av strömaterial med halm ovanpå. Har du långhåriga kaniner som Angora och Teddy ska man använda enbart halm då övriga material fastnar i pälsen.

Städning

För att undvika lukt och att flugor samlas i buren så rekommenderar jag storstädning en gång i veckan om det är en ensam kanin. Har man fler kaniner kan det behövas oftare. Sedan kan man flera gånger i veckan tömma toalådan eller toahörnet om man tycker det behövs. Ett bra sätt är att försöka få kaninen att använda samma hörn hela tiden och där ställa en plastlåda med strö i som den kan gå på. På sommaren kan man under ströet använda t.ex. Stalosan F för att motverka flugbildning i burarna. Flaskor och vattenskålar ska rengöras minst en gång i veckan och även här gäller det oftare på sommaren då det lättare bildas alger.

Foder

Kaninens foder består till minst 80-90% av grovfoder som hö, halm eller gräs. Sedan ger man även grenar att gnaga på, någon grönsak eller rotfrukt och så tillför man vid behov kraftfoder. Grovfoder ska finnas i obegränsad mängd dygnet runt för att kaninen ska må bra. Kaniner äter små mängder mat under hela dygnet och om kaninen bara har tillgång till hö under vissa tider kan detta leda till tarmstörningar. När man introducerar ny mat ska detta ske väldigt försiktigt då kaninens mage är väldigt känslig. Detta gäller även när man sätter ut kaninen på gräs, ge några strån första dagarna och öka sedan successivt i ca 2 veckor innan du släpper kaninen på gräs. Vid foderbyten ska man blanda upp det nya med det gamla och långsamt vänja över på det nya fodret. Använd inte gnagarblandningar till kaninen, då dessa är alldeles för feta. Det finns bra pellets till kanin, t.ex. Rabbfor eller Svenska Foders Kanin och Marsvin. Jag ger mina kaniner som väger ca 2 kg ungefär 1-2 msk pellets och resten är hö. Ger man kaninen för mycket kraftfoder kommer de att bli feta, detta syns tyvärr inte alltid på kaninen utan de blir feta inuti och gör att kaninen inte mår bra. Så ge inte mer än kaninen behöver! Frukt ges väldigt sällan, enbart som godis i så fall. Kvistar och grenar är också något kaninen uppskattar både som sysselsättning och för matsmältning samt slipning av tänderna.

Att tänka på vid köp av hö

Timotejhö eller gräshö är ett bra hö. Det ska helst inte innehålla för mycket klöver. Försöka att hitta någonstans som säljer löst hö med långa fibrer. Detta är bättre än pressat hö eller kuber. Fibrerna i höet är jätteviktiga för att stimulera normal matsmältning och för att tänderna ska slitas på ett normalt sätt. Hö innehåller även andra bra saker som bl. a. proteiner som behövs för kaninen goda hälsa.
Alfalfahö rekommenderas inte då det kan innehålla alltför mycket kalcium och extra kolhydrater, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem och tarmstörningar. Förvaring av hö sker på en sval, torr och luftig plats. Använd inte blöt eller fuktig hö eller om det inte luktar fräscht. Hö ska alltid finnas tillgängligt, även på sommaren.

Utfodring

Kaninen är som mest aktiv vid skymning/natt och därför ska man helst ge kraftfodret på kvällen. Jag fodrar nytt hö varje morgon samt fyller på nytt fräscht vatten. Vatten ska kaninen alltid ha tillgång till och vintertid ska det om kaninen bor utomhus ges ljummet vatten minst två gånger per dag. På kvällen ger jag dem deras pellets och ev. någon morotsbit någon gång ibland. På kvällen kollar jag även om någon behöver mer hö. Vissa kaniner äter mer hö en andra men ge inte mer pellets till dem som inte äter lika mycket hö. Kaniner väljer gärna kraftfodret framför hö om de kan.
Jag kör också nån dag i veckan pelletsfri dag då jag märkt att detta stimulerar kaninen till att äta mer hö.

Tänk på

att helt undvika salta eller sockerrika livsmedel som nötter, choklad, flingor kakor och bröd (inte ens knäckebröd är nyttigt för din kanin, men kan ges som godis). Dessa kan orsaka tarmstörningar och fetma. Kaniner är även känsliga för laktos.

Nattavföringen- en del av kaninens diet.

Detta låter konstigt men är helt riktigt. Denna speciella blindtarmsavföring är en del av kaninens föda. Någon gång under dygnet bajsar kaninen denna druvklase-liknande avföring, vanligtvis på kvällen. Man kan se hur kaninen slickar området runt ändtarmsöppningen och även äter en del av avföringen. Denna blindtarmsprodukt är mjukare, grönare och har en starkare lukt än den vanliga hårda torra runda avföringen. Kaninen vet när denna typ av avföring bildas, och äter dessa direkt från ändtarmen. Dessa kulor bildas som sagt i blindtarmen, som är den del av mag-tarmsystemet där jäsningen av mat sker. Nattavföringen är rik på vitaminer och näringsämnen som kaninen behöver för att hålla sig vid god hälsa. Efter att ha ätit dessa "vitaminpellets" kommer kaninen att återigen smälta materialet och ta vara på de nödvändiga näringsämnena. Detta kan verka oaptitlig, men det är normalt och mycket viktigt för kaninen. Oftast ska man inte se denna typ av avföring då den ska ätas upp av kaninen. Om den ofta lämnar nattavföringen, kan de tyda på får för mycket protein och för lite fibrer/hö. Om detta händer, sluta ge allt annat än hö och pellets. Om kaninen fortfarande lämna nattavföring så dra även ner pelletsmängden.

Tänderna

Kaninens tänder växer ca 1 cm i månaden under hela sitt liv. Kaninen har också 2 små tänder (pegtänder) på insidan av övertänderna, där undertänderna ska ligga emot och hjälpa till att slipa ner undertänderna. Om bettet inte är korrekt kan det leda till att tänderna inte slits ner korrekt och tänderna blir alldeles för långa och till slut gör så att kaninen inte kan äta och sakta svälter sig till döds. Här är höet jätteviktigt för att slipa tänderna. Man kan även ge kvistar av olika slag till kaninen, det är nyttigt och det hjälper till att nöta ner kaninens tänder. Kvistar av följande slag kan man ge:
- Björk (men inte under tidig vinter/våren), vide/sälg, asp, vinbär, gran, tall, en.
Barrkvistar brukar de tycka mera om på vintern. Kaniner har även kindtänder långt bak i munnen som man inte som ägare kan se utan det krävs veterinär undersökning för detta. Även dessa tänder kan det bli fel på och det börjar växa som små piggar på dem. Ett symtom på detta kan vara att kaninen får problem med rinnande ögon, då kindtänderna irriterar tårkanalerna.

Pälsen

Kaninen fäller i regel två gånger om året men detta är väldigt individuellt hur länge de fäller samt hur kraftig fällningen är. Man kan hjälpa till att borsta samt plocka bort lös päls för att underlätta för kaninen. Man kan även ge b-vitamin för att hjälpa till under fällningen. En del ger även vetegroddsolja för att hålla pälsen glansig och fin. Om en kanin fäller kraftigt och kanske slutar äta kan det bero på att det samlats massor hår i tarmarna. Ananas sägs hjälpa att lösa upp hårbollar. Jag har ingen egen erfarenhet av ananas tyvärr så kan inte säga om det funkar.

Sjukdom

Om du misstänker att din kanin är sjuk så vänta inte med att kontakta nån kunnig person. En kanin visar sällan att den är sjuk, så om den uppvisar symtom så kan det fort om inget görs. Veterinärer har tyvärr inte så mycket kunskap om kaniner så kolla om du hittar någon veterinär som kan lite mer om dem.

Har du köpt kanin av mig har du livslång support =) Jag gör det jag kan för att hjälpa och har jag inget svar så hjälper jag gärna till med att ta reda på det.

Saknas något bland råden? Hör av dig så ska jag se om jag kan komplettera!