Köpinformation

Lite information till dig som funderar på att köpa kanin av mig:

Du som köper kanin av mig måste vara 18år eller ha målsmans godkännande! Jag säljer inte kaniner till barn där inte en vuxen tar på sig ansvaret för djurets skötsel och välmående.

Tinga en kanin:

Ni väljer ut vilken kanin ni är vill köpa. Kontakta mig sedan på e-post eller telefon. Om kaninen finns kvar för försäljning kommer jag be er sätta in tingningsavgiften (halva kostnaden för kaninen) på mitt konto. Kontonumret får ni av mig när vi har varit i kontakt. Går även bra med swish eller, om ni är på besök, kontanter.  Pengarna ska finnas på kontot inom 5 dagar om vi inte kommer överens om något annat. Om man tingar en kanin är det inte bindande MEN om ni ångrar er så betalas INTE tingningsavgiften tillbaka, då jag har hållit denna kanin till er och sagt ifrån eventuella andra köpare som visat intresse av kaninen. Om något skulle hända med kaninen innan datum för leverans kommer naturligtvis tingningsavgiften återbetalas eller dras av från summan vid tingning/leverans av annan kanin. Om ni tingat en kanin och bestämt leveransdatum (avtalad tid) och inte dyker upp utan att meddela kommer kaninen inom fem dagar åter vara till salu och tingningsavgiften är förbrukad.
Resten av summan betalas vid hämtning.

Jag håller aldrig en kanin utan tingningsavgift åt någon! Så är ni intresserade av en viss kanin så tinga kaninen och betala tingningsavgiften så att ingen annan hinner före =)

Detta är min policy och jag har denna som säkerhet för mig och mina kaninköpare.

Jag prutar ALDRIG på mina kaniner! Så tycker du att priset inte passar dig är det bara att du vänder dig till någon annan uppfödare/säljare.

Jag förbehåller mig rätten till att neka ett köp om jag anser att köparen inte är lämplig.

Hämtning/ Leverans

Kaninungar är leveransklara vid 8 veckor, inte innan.

Kaninen hämtas hos mig om inte överenskommelse om transport är gjord. Transport brukar kunna gå att ordna genom mig eller annat folk som reser kors och tvärs över landet och ställer ut sina kaniner på olika platser. En kostnad brukar då tas ut. Storleken är lite olika beroende på vem som transporterar samt hur långt den ska transporteras.

När ni hämtar er kanin ska ni ha med er en transportbur eller en låda som kaninen kan sitta säkert i på vägen hem. Lägg lite strö/tidningspapper eller en handduk i botten, lite hö eller halm kan ni få på plats så kaninen har något sysselsätta sig med på vägen.

Stamtavla/Härstamningsbevis

Mina kaniner som är uppfödda för utställning och avel kommer att öronmärkas och skrivas stamtavla på. Jag skriver aldrig en stamtavla på en kanin som jag själv inte anser går att ställa ut. Om en kanin enligt mig inte kan ställas ut skrivs det ut ett härstamningsbevis om så önskas och den kan komma att märkas med uppfödarnummer i fel öra. Men bara för att en kanin får stamtavla så kan jag som uppfödare aldrig ge garantier på att kaninen går bra på utställningar.

Vad följer med i köpet?

Skötselråd finns på min hemsida och jag tar för givet att du är påläst innan köpet.
Övergångsfoder för 7-10 dagar.
Livslång support. Kaninen kommer vara könsbestämd och kloklippt vid hämtning.
Jag kommer att bettfelskontrollera kaninen. Jag avlar enbart på friska kaniner och om det skulle uppstå bettfel vill jag veta om det för att kunna åtgärda det som behövs. Jag kommer även erbjuda en ny unge om bettfel uppstår innan kaninen är 4 månader, som inte uppkommit av misskötsel eller skada.

Om du av någon anledning inte kan ha kaninen kvar

Om ni av någon anledning inte kan ha kaninen kvar, så tar jag tillbaka den om jag har plats utan att betala något för det. Om kaninen inte passar i min avel så kommer jag att omplacera/sälja den till annat passande hem.

Frågor och Svar

Hona eller Hane

Många undrar vilket som är bäst. Hona eller hane? Jag har inget svar på den frågan utan det är individuellt. För vissa passar honor bättre och för andra passar hanar. Det jag har sett är: Hos hanar är det vanligare att man märker en "trotsålder" och den brukar komma vid ca 4 månader och kan hålla på ända upp till 1 år. De kan då visa revir genom att vakta buren och kan bli aggressiva. Men det är ofta övergående. De kan också börja märka revir genom att skvätta, alltså kissa rakt ut på grejer eller dig 😉  En kastrering kan hjälpa men är ingen garanti. Honor kan bli tjuriga när de brunstar (när de vill para sig) eller blir skendräktiga. Men långt ifrån alla blir det. Alla kaniner är individer och massor av saker spelar in. En kanin kan vara jätteilsken hos en person för att hos en annan vara helt underbar. Det gäller att ha tålamod och inte ge upp om de visar på ett beteende man inte tycker är önskvärt. Framförallt är det viktigt att ge dem tid att "bo" in sig när de flyttar in, ge dem en vecka eller så att få känna av läget.

En eller flera kaniner

En fråga som är jättesvår att svara på. Enligt jordbruksverket rekommenderas det att man har två eller fler tillsammans utom när det gäller två hanar! Man brukar säga att kaninen är ett flockdjur men det är inte riktigt hela sanningen. En kanin är ett kolonidjur, de lever gärna i flock men med sin egen håla eller sitt eget revir. Har man flera kaniner kan det gå bra att ha dem tillsammans men man måste alltid vara beredd på att ha egna burar om det blir bråk. Kaniner som lever tillsammans behöver mycket utrymme och flera hålor/bon som de kan vara ensamma i. Jag rekommenderar aldrig någon att ha kaniner tillsammans då jag av egen erfarenhet lärt mig att det oftast blir bråk emellan dem. Mina kaniner lever i egna burar MEN de kan se varandra. Om ni vill ha två kaniner tillsammans så gäller två honor eller en kastrerad hane och en hona, ALDRIG två hanar tillsammans!!

Vuxen eller en unge

En kaninunge kan du oftast forma lite själv medan en vuxen vet man vilket temperament den har. Temperamentet kan naturligtvis ändras efter flytten men oftast inte. Köper man en vuxen kanin så slipper man ofta problemen som kommer med tonåren. Kaninungar ÄR söta men ibland är det bättre att veta vad man får.

Utomhus eller inomhus

Kaninen bygger en fin, tjock vinterpäls och klarar därför kyla bra. Det man ska tänka på är att man har ett hus att krypa in i och där kan man gärna ha mycket halm så den kan värma sig om den vill. Min erfarenhet av kaniner utomhus är att de älskar snö och hellre är ute i snön än inne i boet. De går in för att äta och dricka men är större tiden utomhus. En kanin tål kyla bättre än värmen och när det är sommar och varmt måste man se till att ha skugga åt dem under hela dagen samt ge dem tillgång till kallt vatten. Många fryser under sommaren in PET-flaskor med vatten som de lägger hos kaninerna för att de ska kunna svalka sig. Alla djur behöver ägare som är inlästa på dess art och vet vad just de behöver, det är viktigt att veta vad just ditt djur behöver!

Priser:

Avel och utställning
Dvärgvädurar, ungar och  outställda kaniner             800kr
Dvärgvädurar ställda eller stambokförda                    800-1000kr
Fransk vädur, ungar och outställda kaniner               900kr
Fransk vädur, ställda eller stambokförda                    900-1100kr

Produktion
Ungar ca 8 veckor                                                        900kr
från 4 månader-6 månader                                      1000kr
Vuxna och avelsklara                                                 1200kr